top of page

Aminozuren en peptiden


Wat zijn het en wat doen ze voor je huid?

Bij het ouder worden verliest de huid haar elasticiteit en wordt ze dunner. Het onderhuidse bindweefsel wordt minder stevig, de hoeveelheid onderhuids vet neemt af. Je wangen zijn minder vol, kaaklijn en halscontour verslappen en er ontstaan plooien rond neus en mond.

We smeren massaal crèmes en serums op onze huid, maar een mooie, strakke en egale huid ontstaat niet zomaar. Iedereen weet dat vitaminen en mineralen en hyaluronzuur belangrijk zijn. Maar wat bijna niemand weet, is dat aminozuren minstens zo belangrijk zijn. Aminozuren zijn de bouwstenen van proteïnen, ook wel eiwitten genoemd. Deze proteïnen spelen een belangrijke sleutelrol in bijna alle biologische processen van onze huid.

Er zijn 4 aminozuren die belangrijk zijn bij het verouderingsproces en die nodig zijn voor een mooie, egale huid: L-threonine, L-serine, L-proline en L-glycine.

Aminozuren hydrateren je huid

Aminozuren zijn onmisbaar voor je huid. Van nature zijn ze al aanwezig in je huid. Het zijn de bouwstenen van peptiden en eiwitten, en elk aminozuur heeft een specifieke taak in de huidverzorging. Daarom zitten er verschillende aminozuren in huidverzorgingsproducten.

Ze houden je huid glad en zorgen voor hydratatie. Ze werken samen met aquaporines (het watertransportsysteem van je lichaam) om vocht door de huid te transporteren.

Aminozuren hebben nog meer voordelen: ze gaan tekenen van huidveroudering tegen en helpen je huid te beschermen tegen vrije radicalen. Sommige aminozuren werken als een antioxidant maar de meeste helpen je huid om zelf antioxidanten aan te maken.

Onderzoek heeft aangetoond dat synthetische aminozuren beter hydrateren dan aminozuren die afkomstig zijn van een dierlijke of plantaardige bron.

Wat zijn peptiden en wat doen ze voor je huid?

Peptiden geven de bouwstenen van je huid een oppepper en kunnen je huid zo ook veerkrachtiger en sterker maken. Peptiden zijn proteïnefragmenten opgebouwd uit aminozuren. Er zijn honderden peptiden en elke specifieke peptide wordt door een combinatie aminozuren gevormd. En als peptiden op een bepaalde manier gecombineerd worden, dan ontstaan er bepaalde proteïnen.

Je huid wordt opgebouwd uit proteïnen, de belangrijkste bouwstenen van je huid. Als je huid geen peptiden zou bevatten, dan zou je huid minder stevig zijn, zou je rimpels hebben, is je huidtextuur anders en zal je huid niet zo veerkrachtig en sterk zijn. Het vermogen van peptiden in de huidverzorging is om de bouwstenen van je huid te herstellen en je huid veerkrachtiger te maken en je huid een oppepper te geven.

In cosmetica worden drie types peptiden gebruikt:

  • Signaalpeptiden: moedigen fibroblasten aan om de collageenproductie te verhogen en remmen tegelijkertijd de afbraak van bestaand collageen af.

  • Neurotransmitters: peptiden die spiercontracties afzwakken op basis waarvan hen een botox-achtige werking wordt toegeschreven.

  • ‘Drager’-peptiden: leveren en stabiliseren sporenelementen die betrokken zijn bij wondheling en enzymatische processen.

Hoe werken ze?

Peptiden zijn de ‘perfecte match’ als basis voor anti-age producten. Peptiden zijn zeer kostbaar als ingrediënt, maar hebben ook tekortkomingen die hun effectiviteit als huidverzorgingsingrediënt aanmerkelijk beïnvloedt, namelijk:

  • Door hun grote moleculaire structuur zijn peptiden niet in staat om in het stratum corneum door te dringen.

  • Bij gebruik in producten op waterbasis zijn peptiden vrij instabiel. Onder invloed van water breken peptideverbindingen af, waardoor zij hun werking verliezen.

  • Mochten peptiden door weten te dringen tot in het epidermis, dan kunnen de aanwezige enzymen in de huid zorgen voor afbraak van de peptideverbindingen.

Peptiden zijn niet graag alleen

Het is bewezen dat peptiden speciaal zijn, maar als alleenstaand ingrediënt zijn ze niet genoeg. Elk doeltreffend huidverzorgingsproduct moet goede en effectieve ingrediënten bevatten als antioxidanten en aanvullende en huidherstellende ingrediënten (zoals peptiden).

Als je een langdurig gladde, zachte, gehydrateerde, stralende, steviger uitziende en jonger ogende huid wilt, dan zullen naast peptiden ook andere ingrediënten moeten gebruikt worden.

Hyaluronzuur helpt fijne lijntjes glad te strijken en peptiden pakken de factoren aan die ervoor zorgen dat je huid na verloop van tijd dunner worden. Peptiden hebben dus zeer sterke hydraterende eigenschappen en leveren ook andere zeer gerichte resultaten op.

Daarnaast moet je je niet laten verleiden door de bewering dat er één speciaal peptide of één peptide-mix is, want die bestaat niet. Er zijn vele merkwaardige peptiden en er worden er steeds meer ontdekt (of gemaakt in een laboratorium). Als je deze in een huidverzorgingsproduct combineert met antioxidanten, huidaanvullende en huidherstellende ingrediënten dan kun je fantastische resultaten tegen verschillende tekenen van huidveroudering verwachten.

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page